3. apríla 2022 Návod – kamerové systémy TECHAGE

Návod – kamerové systémy TECHAGE

V našej ponuke pribudli už aj kamery, kamerové systémy a sety od spoločnosti TECHAGE/TINOSEC. V tomto blogu sa dozviete, ako správne kamerový systém zapojiť, rozoberieme si vlastnosti rozličných kamier a ukážeme rozdiely medzi rôznymi variantami.

Čo všetko kamery umožňujú?

Naše kamery sú vhodné do vonkajších aj vnútorných priestorov, sú odolné voči mrazom, dažďu aj prachu. V našej ponuke je niekoľko variant a typov kamier, v kategóriách ich delíme na

  1. PoE kamery (napájanie aj dátový prenos po kábli)
  2. WiFi kamery (napájanie cez adaptér, prenos cez WiFi. Niektoré kamery podporujú aj po kábli)

K tomuto deleniu je však nutné povedať pár detailov, tie spomíname nižšie.

Kvalita obrazu – jedným zo základných parametrov kamier je rozlíšenie. V našej ponuke máme 3MPx, 5MPx alebo 8MPx kamery. 8MPx kamery odporúčame ako bezpečnostné kamery do prevádzok alebo predajní. 3 Mpx sú postačujúce pre domácke využitie, 5MPx je zlatý stred. Porovnanie kvality obrazu máme zobrazené nižšie.

Nočné videnie – ďalším dôležitým parametrom je vybavenie kamery nočným videním. Takéto kamery sa automaticky prepnú na nočný režim, kedy aj počas úplnej tmy vedia pomerne slušne zachytiť obraz.

LED osvetlenie – niektoré kamery môžu byť okrem nočného videnia vybavené prídavným LED osvetlením. Táto vlastnosť je praktická, keďže kamera môže v noci slúžiť ako automatické svietenie. Zapnutie alebo vypnutie LED svetla sa dá nastavovať, napríklad aby sa zaplo len v prípade, ak kamera zachytí pohyb.

Otočné kamery PTZ – ďalšou vlastnosťou kamery môže byť možnosť otáčania PTZ (pan-tilt-zoom). Niektoré z našich kamier sú vybavené servo motorom, ktorý dokáže kameru otočiť do požadovanej polohy aj v reálnom čase.

Audio – v našom katalógu môžete nájsť aj kamery umožňujúce jednsmerný/obojsmerný audio prenos v reálnom čase. Táto funkcia je veľmi praktická napríklad pri použití kamier pri bránach alebo v prevádzkach na odstrašenie prípadných zlodejov.

Mobilná a WEB aplikácia – kamerové systémy podporujú spárovanie s webovou alebo mobilnou aplikácia, kde si môžete pozrieť záznamy aj video v reálnom čase kdekoľvek na svete. Cez tieto aplikácie je možné nastavovať aj niektoré parametre kamier.

Sledovanie tváre – kamery umožňujú sledovanie tváre a záznam na disk.

Detekcia pohybu – kamery sú vybavené funkciou automatickej detekcie pohybu. V histórií ktorá sa zobrazuje vo WEB alebo mobilnej aplikácií sú vyznačené miesta, kedy na obraze nastal pohyb. Táto detekcia sa môže nastaviť aj pri automatickom prisvietení LED svetlami alebo je možné nastaviť, aby v prípade pohybu kamera prepla na kvalitnejší obraz. S touto funkciou sa šetrí miesto na disku – ak nie je pohyb, zaznamenáva sa menej kvalitné video, keď pohyb nastane, prepne sa automaticky na vysokú kvalitu. Tieto funkcie je možné vypínať, zapínať a presnejšie nastavovať (detekcia pohybu | vstup do zóny sledovania | vstup cez nastavenú hranicu). Niektoré PTZ kamery sú schopné sledovať pohybujúceho sa človeka.

Čo je NVR?

Jedná sa vlastne o server, kde sú posielané záznamy z kamier. NVR ich buď ukladá na zabudovaný HDD disk alebo posiela ďalej na platený online cloud. Existujú dva typy – WiFi NVR alebo PoE NVR.

Čo je PoE switch?

Jedná sa o špeciálny switch ktorý sa používa pre pripojenie kamier do NVR. Nie je nutný no používa sa hlavne v nasledovných prípadoch:

  1. Potrebujem pripojiť viac PoE kamier, ako podporuje jeden NVR (môžeme pripojiť aj 18 kamier, ak máme PoE Switch a 16-kanálové NVR)
  2. Máme WiFi NVR a potrebujeme doň pripojiť PoE kamery (PoE kamery pripojíme do PoE switchu a ten pripojíme káblom s WiFi NVR)
  3. Máme kamerovú sieť kde dĺžka kábla medzi PoE NVR a PoE kamerami presahuje 100 metrov

Pár technických poznámok

Uloženie video záznamu je možné 3 rôznymi spôsobmi:
– na NVR HDD disk
– na online cloud (napríklad ESEECLOUD, XMeye alebo iný)
– na zabudovanú SD kartu (ak to kamera podporuje)

Ak používate 2 alebo menej kamier, najviac sa oplatí SD karta (do každej kamery separátne). Ak však máte 3 a viac kamier, najvýhodnejším spôsobom je vlastný HDD disk zabudovaný v NVR. Cloudové úložisko je praktické, avšak finančne sa z dlhodobého hľadiska až tak neoplatí.

Pri výbere kamier je nutné rozlišovať nasledovné:
Ako je kamera napájaná?

1. Cez PoE 48V ethernetový kábel
2. Cez adaptér 12V
3. Oboje

Ako posiela kamera dáta?
1. Ukladá ich na SD kartu
2. Posiela ich po WiFi ďalej (do NVR alebo na online cloud)
3. Posiela ich po PoE kábli do NVR (NVR potom môže dáta ukladať na zabudovaný HDD alebo ich posiela ďalej na online cloud)
4 Kombinácia. Niektoré kamery majú SD kartu a zároveň WiFi no nemajú PoE konektor. Iné môžu mať PoE RJ45 konektor pre dáta no nie pre napájanie a zároveň majú SD kartový slot a WiFi. Všetko sa potom dá nastaviť v aplikácií, záleží čo samotná kamera podporuje.


Čo všetko potrebujem pre komplet zapojenie kamerového setu?

V našej ponuke nájdete už poskladané a plne kompatibilné sety. Ak však potrebujete kamerový systém navrhnúť špeciálne, tu je postup, ktorému odporúčame venovať pozornosť.

Prvým krokom by malo byť určenie, koľko kamier budete potrebovať pripojiť. Následne si určíme, či nám vyhovujú viac kamerové systémy s WiFi alebo PoE (napájanie aj dátový prenos po ethernetovom kábliku). Prípadne ak máte malý kamerový systém, môže postačovať kamera so zabudovaným slotom pre SD kartu.

Ak sa rozhodnete pre PoE, ku správnemu zapojeniu budete potrebovať:
– PoE Kamery (súčasťou balenia kamery sú skrutky pre uchytenie, vode-odolný konekor a nálepky)
– Kábel s RJ45 konektorom (PoE kábel, ten slúži na napájanie aj prenos dát)
– PoE NVR s podporou PoE – jedná sa “server” kde sa budú ukladať video záznamy, prípadne cez NVR ich viete posielať ďalej na platené online úložisko
– HDD disk do NVR, na ktorý sa bude ukladať záznam. Je nutné zakúpiť špeciálny HDD pre kamerové systémy, klasické počítačové HDD nie sú vhodné

Ak sa rozhodnete pre WiFi, ku správnemu zapojeniu budete potrebovať:
– WiFi Kamery (súčasťou balenia kamery sú skrutky pre uchytenie, vode-odolný konekor, adaptér a nálepky)
– WiFi NVR, ak chcem použiť lokálne HDD úložisko tak aj HDD disk
– Voliteľné je dokúpiť internetový PoE switch (aj tie nájdete v našej ponuke), ak máte zložitejší systém opísaný vyššie

Podľa počtu kamier je nutné vybrať si správny NVR (v ponuke máme NVR pre 4 kamerové, 8 kamerové alebo 16 kamerové sety). Uveďme si príklad, ako sa dajú jednotlivé systémy skombinovať.

Dajme tomu že sme zakúpili 2 PoE kamery a 2 WiFi kamery ktoré nepodporujú posielanie dát cez eternetový kábel. Urobili sme to z toho dôvodu, že 2 PoE kamery sa nachádzajú vo vzdialenosti 50 metrov od miesta, kde bude server a teda WiFi by tam nedosiahla.

Pre pripojenie všetkého dokopy teda zakúpime WiFi NVR, ktoré spárujeme s oboma WiFi kamerami. Ku PoE kamerám musíme dokúpiť PoE switch. PoE kamery pripojíme ethernet káblami na PoE switch a ten ďalej prepojíme ethernetovým káblom s WiFi NVR. Všetko je už teda spárované, stačí pripojiť ku NVR jednotke monitor a potrebné parametre nastaviť. Ak chcem video záznam ukladať lokálne, dokúpime HDD disk.

Porovnanie setov

Porovnanie počas dňa:

Kamery v noci (s nočným videním):

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *